225 anställda förlorar jobbet när Bosch lägger ner i Vagnhärad. Foto: Katarina Larsson/SR Sörmland
Trosa

Dämpad stämning i Vagnhärad

Stämningen var dämpad på företaget Bosch Rexroth i Vagnhärad idag. Igår kom beskedet att fabriken läggs ner 2011 och samtliga 225 anställda förlorar jobbet.
– Det är nog den värsta morgonen i hela mitt liv sedan jag började här. Jag var tom och mådde illa, säger Åsa Karlsson, en av de anställda på företaget.

Hade Ni anat att beskedet skulle komma?

– Jag hade absolut ingen aning. Kanske i början när lågkonjunkturen kom, men inte nu, säger den anställde Pirkko Lindkvist.

– Det var svårt att motivera sig. Jag vet att jag blir av med jobbet vad jag än gör, säger  Åsa Karlsson.

Anledningen till nedläggningen är lågkonjunkturen och därmed en kraftigt minskad orderingång.

– Det är en extremt tragisk dag, bland de värsta dagarna i min yrkeskarriär. Det är en personlig katastrof för många och stor påverkan på Trosa kommun. Jag kan bara säga till folk att vara aktiv och söka jobb, säger platschefen Ulf Petersson.

Företaget Bosch Rexroth, som har fem fabriker i världen, har funnits i Vagnhärad i olika skepnader sedan 60-talet. Det hette tidigare Meckman. Företaget gör produkter till industrin, bland annat fordonsindustrin, som Scania och Volvo, men också till livsmedels- och gruvindustrin.

En kraftigt minskad orderingång tillsammans med hård konkurrens och stark prispress gör att företaget inte ser någon uppgång förrän om fem år, enligt företagsledningen. Utvecklingsverksamheten för pneumatik i Älvsjö föreslås flytta till Laatzen, Tyskland. Även detta ska vara slutfört 2011 och berör cirka 50 arbetstillfällen.

De 225 anställda i Vagnhärad fick beskedet på tisdagsförmiddagen.

– Man känner en chock och besvikelse. Man har inte hunnit ta åt sig innebörden av det här. Vi har märkt av en nedgång, men med de åtgärder vi har gjort från metalls sida, som en framskjuten lönerevision och gått med på konjunkturanpassad arbetstid så har ju allt pekat på att botten var nådd, så det var överraskande, säger Peter Olsson, IF metalls klubbordförande.

Företagsledningen ska tillsammans med de fackliga organisationerna inleda MBL-förhandlingar. Bland annat ska företaget undersöka vilka möjligheter det finns för andra jobb inom Bosch, utbildning och pensioneringar är också aktuellt.

– Det är naturligtvis tråkigt. Det är en stor och viktig arbetsgivare i Vagnhärad. Vad det betyder för Trosa kommun vet jag inte. Man får hoppas att vi kan hjälpa till med matchning till nya jobb. Men företaget har ett ansvar och arbetsförmedlingen måste finnas med och hjälpa till, säger Daniel Portnoff (M), kommunsstyrelsens ordförande.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Reino Helin
reino.helin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".