Sörmland

Ros och ris för kolvården

Sörmlands vård av patienter som har sjukdomen kol är jämförelsevis bra. Men behandlingsresultaten måste bli bättre för att bland annat undvika akuta behov av sjukhusinläggningar. Det visar en undersökning som presenteras idag på internationella koldagen.

I Sörmland tas en patient med luftrörsbesvär relativt snabbt emot av en läkare och väntetiden till lungmedicinsk mottagning är högst fyra veckor, vilket ses som ett gott betyg i undersökningen.

Men Lars Göran Jansson, distriktsläkare vid Nävertorps vårdcentral i Katrineholm säger att vården i länet är sämre än på andra håll i landet när det gäller att få personer att sluta röka, det vill säga rökavvänjning.

Idag har Sörmland fler sjukskrivna för kol än riksgenomsnittet och näst flest män som dör i lungsjukdomar, enligt Lars Göran Jansson, distriktsläkare vid Nävertorps vårdcentral.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".