Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
TROSA

Arbetsförmedlingen tror på nya jobb

Publicerat torsdag 19 november 2009 kl 06.00

Det finns bra chanser för de som förlorar jobbet på Bosch i Vagnhärad att få nya jobb. Det säger Laila Bennett på Arbets-
förmedlingen, som blev överaskad av beskedet att företaget ska lägga ner inom två år.

Inom två år ska alla 225 anställda på Bosch Rexroth i Vagnhärad ha lämnat företaget. Men redan nu sätter avvecklingen igång. Några kommer att pensioneras medan andra erbjuds jobb inom Boschkoncernen på andra håll i landet.

Laila Bennett är chef på Arbets-förmedlingen i Trosa och Gnesta och hon säger att hon blev förvånad över att företaget lägger ner sin verksamhet i Vagnhärad.

– Det här såg jag på nätet igår och jag blev väldigt förvånad vi har inte fått några indikationer på att det var på gång, säger Laila Bennett.

Arbetsförmedlingen säger att de har många olika aktiviteter att erbjuda de som blir utan jobb. Bland annat samtal och utbildningar, och detta sätter igång så fort företaget hör av sig.

Nästa vecka ska företaget MBL-förhandla med facken om hur avvecklingen ska gå till under 2010 och 2011. Laila Bennett har starka förhoppningar om att det finns nya jobb i närheten.

– Vad som är positivt är ju närheten till Sveriges motor Stockholm.

Dessutom anmälas allt flera lediga jobb, som också de på Bosch Rexroth i Vagnhärad kan få berättar Laila Bennett.

– Jag tror att det finns goda utsikter. Vi ser att arbetsmarknaden börjar vända.

Bengt Olsson är VD för Bosch Rexroth i Sverige - ett företag med 650 anställda i Sverige .I Älvsjö finns huvudkontoret och också produktion  - liksom i Vagnhärad, Borlänge och Helsingborg.

– Vi ger det här högsta prioritet och vi kommer att ha ett och ett halvt år på oss för avvecklingen, säger Bengt Olsson. 

Anställda i Vagnhärad kommer att erbjudas jobb i fyra andra bolag i Boschkoncernen för de som är villiga att flytta. Han nämner fabrikerna i Mellansel utanför Örnsköldsvik och i Tranås. Boschkoncernen har 30 000 medarbetare i 80-tal länder och en del i Vagnhärad kommer att erbjudas jobb utomlands.

Bengt Olsson tror att 15 till 20 procent av de anställda i Vagnhärad kommer att kunna få en förtida pension. Företaget ska också arbeta nära med Arbetsförmedlingen och Trygghetsrådet säger Bengt Olsson.

Britt Skau är regionchef i Trygghetsrådet, som har avtal med företag för att hjälpa tjänstemän som drabbats att gå vidare - kanske hjälp från anlitade konsulter att starta eget.

– Vad vi gör är ju att köpa tjänster som passar precis den här personen på sin väg till ett nytt jobb.

Britt Skau tycker att Trygghetsrådet kan visa upp goda siffror på sina resultat.

– Åtta av tio tjänstemän som vi arbetar med får en positiv lösning. De startar eget eller hittar ett nytt jobb.

Hans Andersson
hans.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".