Mycket grönsaker i kosten minskar risken att drabbas av hjärtinfarkt, enligt Hjärt-Lungfonden.
SÖRMLAND

Risk för infarkt en klassfråga

Sörmlänningar som har kort utbildning löper större risk att drabbas av hjärtinfarkt, än de sörmlänningar som har läst vidare efter gymnasiet. Det visar Hjärt-Lungfondens nya Hjärtinfarktindex, som presenteras idag.

I undersökningen jämförs bland annat olika matvanor och motionsvanor.

Bland annat äter och motionerar oftare de med lägre utbildning på ett sätt, som gör att de hamnar i riskzonen för hjärtinfarkter.

-- Det handlar inte enbart om individens ansvar utan om att alla ska ha rätt till en god hälsa. Nu behövs det en nationell samordnare på hjärtområdet och på sikt en svensk hjärtplan så att förebyggande insatser kommer alla till del, säger Roger Höglund, informationschef för Hjärt-Lungfonden.

Varje år drabbas omkring 1 000 sörmlänningar av en hjärtinfarkt och 300 personer dör med diagnosen.

Forskning visar att rökning kraftigt ökar risken för att insjukna och dö i hjärtinfarkt. Regelbunden motion samt att man äter mycket frukt och grönt minskar i stället risken att drabbas av hjärtinfarkt. Det är dessa tre faktorer som ingår i Hjärtinfarktindex.

Under november driver Hjärt-Lungfonden en kampanj för att informera om hjärtinfarkt och samla in pengar till forskningen. Målet är att inom tio år halvera dödstalen i akut hjärtinfarkt.

Hjärt-Lungfondens Hjärtinfarktindex baseras på statistik från Socialstyrelsen samt SKL, Socialstyrelsen och en rapport från Folkhälsoinstitutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".