Eskilstuna

Choice köper Statt i Eskilstuna

Ända sedan i februari har hotell Statt i Eskilstuna stått som ett utbränt skal efter den stora branden. Men nu är det i stort sett klart att hotellet får en ny ägare, Choice hotelskoncernen.

Choice tänker köpa Stattfastigheten i Eskilstuna och återuppta hotellverksamheten. Kommunen hoppas att det nu också blir en större konferensanläggning i fastigheten.

Choice hotels hyrde lokalen av fastighetsförvaltaren Ejdedomsinvest och drev hotellverksamhet innan branden i februari.

– Jag är jätteglad att det verkligen kommit så här långt och att det verkar som om en ny aktör står inför dörren, säger kommunens näringslivschef, Eva Lilja.

Det som hänt är att Eskilstuna kommun fått en förfrågan om att skriva intyg på att fastigheten får säljas till Choice. När en fastighet ska säljas har kommunen första tjing på att köpa fastigheten och därför måste kommunen alltid tillfrågas innan fastigheten säljs.

– Det här intyget vill de ha inför att de ska skriva på köpehandlingarna. När i tiden det ligger vet jag inte, men jag kan tänka mig att det är nära förestående.

Det var i februari i år som en stor del av hotellet totalförstördes i en brand. En 29-årig man dömdes för några veckor sen för attentatet. Han dömdes till livstids fängelse och utvisning för grov mordbrand men överklagade nyligen domen till hovrätten.

Choice hotels planerar nu att köpa både den nerbrända delen av hotellet, och den intakta delen. Det var dom som drev hotellverksamheten där innan branden, men dom har tidigare bara hyrt lokalerna.

Näringslivsdirektören Eva Lilja hoppas att det inte bara blir ett återställande, utan också något nytt när hotellet byggs upp igen.

– Det kanske blir en utveckling av en större konferensanläggning. Det är en viktig utvecklingsfråga att vi får tillstånd en professionell och bra mötesarena. Det är ju något som det pratats om även innan hotellet brann.

Irja Bäckström, vd för Hotell Statt i Eskilstuna, säger att hon inte vill säga något om planerna för hotellet innan affären helt är i hamn, men att det kommer att öppnas nya möjligheter för de som jobbade där tidigare. Statt hade nästan 100 anställda, varav hälften heltidsanställda.

– Om affären skulle gå igenom skulle det kännas som en väldigt fin fortsättning på något som varit väldigt tråkigt. Det blir början på något nytt. Jag ser väldigt ljust på det, säger Irja Bäckström.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se