Eskilstuna

Dödshotad irakier får stanna

En man i Eskilstuna, som hävdar att han riskerar att dödas om han återvänder till Irak, får stanna i Sverige. Migrationsverket beslutade tidigare att han skulle skickas tillbaka, men det har Migrationsdomstolen nu ändrat på. 

Eskilstunabon har berättat för Migrationsverket att han flydde från Irak för att han blev förföljd och att han riskerar att dödas om han återvänder. Men Migrationsverket tyckte inte att han hade några bevis för att det fortfarande var farligt för honom att vistas i Irak.

Mannen har berättat att beväpnade män sökte efter honom hemma hos hans syster i Bagdad så sent som i våras. Han har sagt att systern dödades av männen när hon berättade att han flytt utomlands.

Han visade också systerns dödsattest för Migrationsverket, men det räckte inte. Migrationsverket menade att systerns död kunde ha på andra orsaker. Mannen överklagade då till Migrationsdomstolen och Migrationsdomstolen gör nu en annan bedömning.

Migrationsdomstolen menar att det är troligt att systerns död har att göra med att han själv har flytt. De menar också att det fortfarande råder svåra motsättningar i Bagdad och att han har anledning att vara rädd för att återvända. Han har inte heller möjlighet att få skydd från sina förföljare av myndigheterna, enligt Migrationsdomstolen.

Migrationsdomstolen säger också att man ska döma till den asylsökandes fördel när det finns tveksamheter. Han får därför permanent uppehållstillstånd.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se