SÖRMLAND

Unga dömda får vänta på straff

Många kommuner har svårt att hitta platser till unga, som begått brott och dömts till ungdomstjänst - alltså oavlönat arbete - som alternativ till böter. Det gör att unga kan få vänta länge på att få avtjäna sitt straff beroende på var de bor.

17-åriga Daniel i Nyköping är en av dem som dömts till ungdomstjänst.

– Jag åkte fast för stöld i Stockholm och valde ungdomstjänst. Dels för att jag inte hade pengar till böter och att arbeta av det kändes som att man fick sitt straff, säger han.

Han var 16 år när han dömdes till 20 timmars ungdomstjänst, vilket är den kortaste möjliga strafftiden. Han gjorde sina timmar på ett bageri och känner nu att han tagit sitt straff och är säker på att han aldrig kommer att göra om det han gjort.

I Sörmland har närmare 370 ungdomar mellan 15 och 21 år dömts till ungdomstjänst sedan påföljden infördes år 2007.

I flera sörmländska kommuner upplever socialarbetarna att det varit svårt att få fram platser till ungdomarna - något som gör att väntetiderna kan bli långa - från några veckor upp till flera månader i vissa fall.

I dag är det framför allt i Katrineholm och i Eskilstuna som de här problemen finns kvar.

– Vi har ju ännu så länge lyckats få fram platser till alla även om det varit krystat i vissa lägen.  Det är jättetråkigt att behöva sitta och jaga platser. För att få ut en ungdom kanske vi måste lägga 20 timmar på, säger Viggo Hansen, ungdomssekreterare inom socialtjänsten i Eskilstuna.

Inte gick det fort när det gäller Daniel i Nyköping heller och han medger att väntetiden var jobbig.

– Först fick jag vänta på rättegång och då hann man ju fundera en hel del och såg en massa olika scenario framför mig, bland annat att jag skulle åka i fängelse. Sedan fick jag vänta länge på att få börja jobba. Jag vet inte om det alltid tar så lång tid, men jag fick vänta i flera månader, berättar han vidare.

Viggo Hansen menar att det är viktigt att ärenden med unga förövare handläggs snabbt.

– Jag tror att det är viktigt att de får avsluta det här och att de har avtjänat sitt straff.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se