STATTBRANDEN

Statträttegången måste tas om

Det blir en ny rättegång kring branden på hotell Statt i Eskilstuna. Hovrätten underkänner Eskilstuna tingsrätts dom mot den 30-åring som fick livstids fängelse för mordbranden. Nu måste hela processen tas om på nytt i tingsrätten. 

Hovrätten anser att Eskilstuna tingsrätt gjorde fel som inte försökte förhöra nyckelvittnena i Turkiet via turkisk domstol. När de turkiska männen inte ville komma till Sverige och vittna bestämde sig tingsrätten för att använda gamla polisförhör som bevisunderlag.

Domaren Lars Lindhe säger att han aldrig tidigare varit med om att få en brottmålsdom underkänd.

– Jag blev väl lite förvånad. Men det här är ju en bedömningsfråga och nu tyckte ju hovrätten att tingsrätten varit för snabb. Och då accepterar jag det. Fast det är ju olyckligt i sig att det får tas om, säger Lars Lindhe.

Advokaten Hans Sundberg var belåten över beskedet att rättegången tas om.

– Jag tycker det är mycket glädjande att hovrätten hade modet att ta det här beslutet. Jag tycker det känns som en seger för oss som kämpar för rättssäkerheten.

De turkiska männen var nyckelvittnen i rättegången. Den dömde 30-åringen har hävdat att två av dem fanns på hotellets relaxavdelning och att han kom dit för att lämna en väska till dem. Det är så han förklarar varför han befann sig på hotellet innan branden. Men de två männen har sagt i polisförhör att de inte tagit emot någon väska och att de inte befunnit sig på hotellet överhuvudtaget.

När det stod klart att de turkiska männen inte tänkte komma till Sverige för rättegången aktualiserades frågan om man kunde göra en bevisupptagning via turkisk domstol. Men tingsrätten bestämde sig för att avstå från det.

Domaren Lars Lindhes förklaring till det är att det hade dragit ut för mycket på tiden om man försökt göra nya förhör i Turkiet. Han menar att det hade förlängt häktningstiden för 30-åringen i onödan, eftersom utsikterna att få till ett förhör genom turkisk domstol var små. Lars Lindhe säger att tingsrätten här följde försvarsadvokatens önskan.

– Att vi gjorde som vi gjorde var ju att försvaret motsatte sig bevisupptagningen i Turkiet, säger Lars Lindhe.

Men advokat Hans Sundberg säger att han inte i "sin vildaste fantasi" kunnat föreställa sig att rätten skulle använda sig av polisförhören istället.

– Det här är ett sätt för lagmannen att skylla ifrån sig. Det är han som bär ansvaret för att rättegångsfelet har uppstått. Felet som tingsrätten gjorde var att lägga den skriftliga utsagan till grund för sin bedömning, säger Hans Sundberg.

Hovrätten är dock inte helt överens med advokaten om att det var fel att använda sig av polisförhören. Hovrätten menar att det hade varit godtagbart att använda polisförhören med de turkiska vittnena, om det hade varit omöjligt att få till en bevisupptagning utomlands. Felet var att Eskilstuna tingsrätt inte ens försökte få till en bevisupptagning, menar hovrätten.

Rättegången kommer nu tas om med andra domare och nämndemän. 30-åringen blir kvar i häktet fram till rättegången.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se