STRÄNGNÄS

Växande kritik mot besparingar

Protesterna fortsätter mot förslaget att spara pengar inom räddningstjänsten i Mariefred. Enligt förslaget ska 700 000 kronor sparas inom miljö- och räddningsnämnden i Strängnäs kommun nästa år. Det här betyder att deltidsbrandmännen blir färre. Fem stycken ska bli tre i Mariefred.

Därmed försvinner möjligheten att rökdyka. Det är något som deltidsbrandmannen Jörgen Malm inte tycker är rimligt.

– Jag förstår att man måste spara pengar i kommunen men det här är helt fel ställe att spara på. Det går helt enkelt inte, säger Jörgen Malm.

Miljö- och räddningsnämnden i Mariefred måste spara pengar och därför ligger nu ett förslag att det ska ske inom räddningstjänsten. Bland annat förslås en minskning av bemanningen i Mariefred, från fem till tre personer. Dessutom försvinner möjligheten att rökdyka, då minst fem brandmän måste finnas på plats. Miljö- och räddningsnämnden ordförande Hugo Rundberg är också skeptisk till förslaget.

– Det är inget bra förslag. Det är jag helt klar över. Det känns inte bra att i en tillväxtkommun som Strängnäs dra ner på räddningstjänsten, säger Hugo Rundberg.

Enligt en studie som gjordes vid Lund universitet finns det en stor risk för en förödande brand i de gamla träbyggnaderna i Mariefreds innerstad om det skulle börja brinna. Deltidsbrandmannen Jörgen Malm planerar nu att samla sina kollegor i en protest till politikerna, bland annat genom ett öppet brev. Miljö- och räddningsnämndens ordförande Hugo Rundberg tror det kan påverka.

– Jag tror att det är många politiker i Mariefred som upprörs djup över det här förslaget. Jag förstår dem, men pengarna räcker inte till, det är den bistra verkligheten, säger Hugo Rundberg.

Förslaget ska tas upp i kommunfullmäktige den sista november.

Negin Sedghi
negin.sedghi@sr.se