Sörmland

"Vaccinet räcker till alla"

Landstinget garanterar att vaccinet som levererats kommer att räcka de fyra veckor som vaccineringen av allmänheten kommer att ske med start på torsdag.

Den som vill undvika köer och trängsel rekommenderas att vänta några dagar innan besöket på vaccinationscentralen.

– Undvik att gå att vaccinera dig första dagen. Vänta gärna några dagar för annars blir det långa köer och vaccinet kan ta slut första dagen och då måste man ju ändå komma tillbaka så vänta gärna några dagar, menar Lennart Persson, chefsläkare vid Mälarsjukhuset.

Varje dag kommer ny påfyllning av vaccin och på vaccinationscentralerna kommer vaccineringen att ske tills det är slut.

På torsdag börjar vaccineringen av allmänheten i Eskilstuna, Strängnäs, Katrineholm och Nyköping. På lördag börjar vaccineringen i Gnesta, Oxelösund, Vingåker, Trosa och Flen. Vaccinationerna pågår i totalt fyra veckor.

Men en försening av delar av leveranserna kan få effekter för allmänheten.

– Vi kommer att ha färre doser till vaccinationscentralerna vilket i sin tur kan innebära att vi i större omfattning vaccinerar slut vissa dagar, men det beror på vad vi får för besked denna vecka. Får vi leveransen som är försenad senare i veckan kommer vi ha betydligt bättre tillgång till doser. Beskedet fick vi igår är att beskedet kommer senare, säger chefsläkare Lennart Persson.

Samira Zayane
samira.zayane@sr.se