SÖRMLAND

Grisbönder ska snart utredas

De grisbönder som anmälts av Djurrättsalliansen för vanvård kan snart vänta besök av polisen. Katrineholmspolisen har idag fått sju av anmälningarna på sitt bord och kommer inom kort kontakta en åklagare som kan inleda en förundersökning mot grisbönderna.

– När polisanmälningarna är färdiga lottas de in till en åklagare som ska ta beslut om vad som ska göras, säger Pia-Karin Eriksson på Katrineholmspolisen.

Totalt har Djurrättsalliansen skickat in tio anmälningar om missförhållanden på gårdar till polisen i Sörmland. Alla anmälningar har inte nått de olika polisdistrikten ännu, men Katrineholm fick idag in sju av dem.

I anmälningarna som gäller gårdarna kring Flen och Katrineholm nämns en mängd olika lagbrott, med grisar som har avbitna svansar, liggsår och bölder, smutsig miljö med för lite strömaterial på golven och för höga ammoniaknivåer.

– De skriver om brott mot djurskyddslagen och hänvisar till en massa olika kapitel i lagen, säger Pia-Karin Eriksson på Katrineholmspolisen.

Som bevisning hänvisar Djurrättsalliansen i sin anmälan till en hemsida där de lagt upp bilder på de vanvårdade grisarna.

Katrineholmspolisen kommer inom kort kontakta en åklagare som kan inleda en förundersökning mot grisbönderna.

Men även djurrättsaktivisterna kan bli föremål för en polisutredning eftersom de olovligt tagit sig in hos grisbönderna, enligt polisen.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se