Sörmland

"Alla gårdar ska inspekteras"

Länsstyrelsen ska inspektera alla de grisgårdar i länet som organisationen Djurrättsalliansen polisanmält för vanvård. Under nästa år kommer länsstyrelsen att göra så kallade oanmälda kontroller på alla de tio gårdar som pekats ut i organisationens granskning av grisfarmar.

Blacksta gård utanför Flen, som pekats ut av Djurrättsallliansen, har enligt Länsstyrelsen inte fått någon allvarlig kritik tidigare. Vid inspektionen som Länsstyrelsen gjorde på Blacksta gård igår upptäcktes ingen vanvård, däremot vissa brister, som bristande ventilation som kan ha bidragit till att grisarna var smutsiga och för lite halm för grisarna att ligga på.

– Vi kommer att ta en gård om dagen. Vi kan inte ta fler på grund av smittorisken, berättar Monica Ängehult som är djurskyddshandläggare på länsstyrelsen.

En av de gårdar i Katrineholmstrakten som förekommer i organisationen Djurrättsalliansens granskning har tidigare fått två förelägganden från länsstyrelsen, berättar länsveterinär Per Jonsson.

– Det är allvarliga påpekanden och har man tre sådana så är det risk för att man kan få djurförbud. Och den gården kommer vi ju att besöka nu också, berättar Jonsson.

Har du nåt exempel på vad det handlar om?

– Det handlade framförallt om väldigt smutsiga grisar, säger Jonsson.

Och just smutsiga grisar är ofta ett tecken på att ventilationen inte fungerar säger Monica Ängehult.

– Fungerar allt som det ska och det är torrt i boxarna och grisarna skiter där de ska så är det bra men när det inte funkar så skitar de ner sig för att säkra sin kroppstemperatur, berättar Ängehult, som är förvånad över uppgifterna om att grisar skulle ha vanvårdats på Blacksta gård. Gården har inte varit föremål för någon allvarlig kritik tidigare, däremot har myndigheterna påpekat att det funnits för lite strö i form av halm.

Länsstyrelsen ska nu göra fler oanmälda kontroller, men för att vara säkra på att ägarna till gårdarna är hemma vid kontrollen kommer de att anmäla besöken innan de åker ut till gårdarna. Enligt kontrollförordningen så får besöken inte anmälas tidigare än 48 timmar innan de utförs, menar Per Jonsson.

– Vi kommer av praktiska skäl att avslöja besöken ett antal timmar innan.

Men på 48 timmar hinner man ju göra en hel del?

– Det kan man tycka men det kräver ganska mycket extra insatser om man ska städa upp inför ett sånt kontrollbesök, menar Per Jonsson.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se