SÖRMLAND

"Folk måste betala mer för fläsket"

Konsumenterna måste betala mer för fläsket om de vill att grisarna ska ha ett bättre liv på gårdarna. Det menar grisbonden Lena Claesson, som äger gården Rällinge utanför Nyköping.

Lena Claesson berättar att man gjorde många försök med frigående slaktgrisar på nittiotalet, men att det försvann eftersom ingen ville betala för det.

– Det är det här de är beredda att betala för. Med det här låga priset vi har ser det ju lite tråkigt ut, och det är trångt i boxarna kan man tycka som konsument, säger hon.

Lena Claesson tror att det på ett sätt kan vara bra att konsumenterna blivit medvetna om hur grisarna har det, genom de bilder som Djurrättsalliansen spritt i media.  

– Det kanske är lika bra att vi får en spark i häcken på något vis och visar hur verkligheten ser ut. Det är möjligt att det här kan vara en vändning istället, att vi går ut och visar exakt hur det ser ut, att så här det, säger hon.

Om man som konsument är upprörd bör man fråga sig vad man är beredd att ge för att grisarna ska få det bättre, tycker Lena Claesson.

– Tycker inte ni att det här är bra som konsumenter, vad är det ni vill ha då? Hur förändrar vi det här så att konsumenterna tycker att det är bra? Vad är ni beredda att betala för, hur ska det se ut? Vi kanske ska ha en mycket öppnare debatt, säger Lena Claesson.

Längre intervjuer med bönder på Rällinge gård från Morgonskiftet: