SÖRMLAND

Sörmland väntas tappa i julhandeln

Handlarna är i år klart mer optimistiska inför årets julkommers. Allt talar för ett nytt rekord, enligt Svensk Handel. Men i Sörmland kan julhandeln minska något.

Det här är inte något som märks på de Eskilstunabor vi möter på stan. Inne i Eskilstunas köpcentrum känns lågkonjunktur och arbetslöshet långt borta.

Istället gör sig den lön många plockade ut igår påmind och med första advent om bara några dagar är det nu julklappshandel som hägrar för många av dem som strosar, letar och rotar runt bland sakerna här inne.

Branschorganisationen Svensk Handel har hört runt bland sina medlemmar om vad de väntar sig av årets julhandel och i år är tongångarna runt om i landet positivare än i fjol.

Men i Sörmland kan julhandeln, enligt prognosen, minska något jämfört med i fjol. 200 kronor mindre per person väntas sörmlänningarna spendera. Prognosen för omsättningen är nästan 1,5 miljarder jämfört med drygt 1,9 miljarder kronor förra året.

I Sörmlands län räknar Svensk handel med att inköp som har med julen att göra under december månad kommer upp till närmare 1200 kronor per person jämfört med närmare 1400 kronor per person i landet i stort.

Men de handlare vi talat med är ändå positivare i år. Margareta Ternell på Svensk Handel säger att det väntas nya rekordprognoser på många håll runt om i landet i år.

– Prognosen pekar på en uppgång med tre procent jämfört med förra året. Då skulle julhandeln landa på 61,3 miljarder kronor i år. Det verkar som om konjunkturen har mindre effekt nu än tidigare på svenskarnas köpbeteende, säger hon.

– De som har arbete har genom ränte- och skattesänkningar mer pengar i plånboken nu än tidigare, säger Margareta Ternell, som en förklaring till rekordsiffrorna.

Kläd- och skohandeln är ett par branscher där försäljningen väntas öka i år och så här, säger Anna-Karin Caderlöv, som jobbar i en klädaffär i Eskilstuna.

– Förra året hade vi ju den här finanskrisen och jag tror många höll mer i plånböckerna då, men vi märker ju redan den här hösten att det har släppt, säger hon.

Det är inte bara härifrån, som många får med sig en julklapp. Nära sex av tio handlare spår även att julhandeln på nätet kommer att slå nya rekord i jul.

– Böcker! Det är smidigare och det brukar vara billigare också, säger Åsa Karlsson att hon ska handla på Internet.

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se