SÖRMLAND

Sörmlänningar i kö för spruta

Idag ställde sig stora delar av Sörmland i kö. Svininfluensan ökar visserligen inte lika snabbt längre, men det är ändå en enormt stor smittspridning i landet, enligt Smittskyddsinstitutet. Och idag var det första stora dagen för allmänheten att vaccinera sig i Eskilstuna, Strängnäs, Nyköping och Katrineholm.

Köerna var långa i eftermiddag, i bland annat Eskilstuna, där vaccinationen av allmänheten tjuvstartade redan igår när landstinget upptäckt att det blivit vaccin över när skolungdomarna fått sprutan. Det kom helt enkelt inte så många ungdomar, som landstingsledningen räknat med och då passade man på att snabbinkalla Eskilstunabor.

Idag var det alltså dags för den på förhand planerade allmänna vaccinationen.

– Jag tvekade nog en del om jag skulle ta sprutan, säger Roland Jansson från sin plats rätt så långt bak i kön och förklarar sina dubier med att det till en början var lite oklart med vilka biverkningar vaccinet kunde ha.

Cecilia Jakobsson tvekade däremot aldrig, hon var säker på att hon skulle vaccinera sig när det blev möjligt.

– Ja, jag vill inte sprida smittan så jag var klar över att ta sprutan så fort den allmänna vaccineringen bestämdes, säger hon, men hon vill inte moralisera över dem som valt att inte ta sprutan.

En som stod på den andra sidan denna dag i Parken Zoo i Eskilstuna var pensionerade sjuksköterskan Margareta Flod, som hoppat in för att hjälpa till i den här unika vaccineringen.

– Ja, och jag har aldrig under mina år upplevt något liknande, säger hon mellan sticken och hinner med 100-150 per dag.

Nu på lördag är det dags för allmän vaccination i Gnesta, Oxelösund, Flen, Trosa och Vingåker. Drop - in vaccinationen ska sedan pågå i fyra veckor framåt.