Strängnäs/Stockholm

Fängelse för Strängnäsbor i ekohärva

Uppdaterad 16:24
Fyra Strängnäsbor och åtta andra personer från Stockholms län dömdes idag i en omfattande ekobrottshärva. En 46-årig Strängnäsbo och en 39-årig man från Åkersberga dömdes vid Eskilstuna tingsrätt till fyra års fängelse vardera för bland annat grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

Den här härvan omfattar totalt tolv inblandade personer, fyra i Sörmland och resten i Stockholms län. I centrum finns två företag i Strängnäs med verksamhet i byggbranschen och dom fyra inblandade Strängnäsborna har alla på olika sätt haft framträdande roller i bolagen.

Bolagen har försatts i konkurs utan att någon bokföring hittats. Via bank- och plusgirokonton har myndigheterna ändå fått en bild av bolagens ekonomiska förhållanden. Där framträder bilden av inkomster över tolv miljoner kronor över två års tid.

Där förekommer också uttag för mångmiljonbelopp, som tingsrätten nu konstaterat är betalningar för falska fakturor. Uttagen har i stället använts som svart lön till företagarna själva och personal som använts i dom bygguppdrag man faktiskt haft.

Alla dom fyra har ingått i styrelsen för bolagen på olika sätt. Men tingsrätten konstaterar alltså att en 46-årig man hemmahörande i Strängnäs är den ansvarige och han döms till fyra års fängelse. Han får också näringsförbud i tio år. Han ska ha ansvaret för att nästan sju miljoner kronor undanhållits från beskattning.

Ytterligare två sörmlänningar döms för att ha medverkat i olika hög grad. En av dom fick fängelse i två och ett halt år och den andre i ett halvår. Båda får dessutom näringsförbud i fem år.

Ytterligare en länsbo stod inför rätta i härvan, men friades av tingsrätten.

 Reino Helin
reino.helin@sr.se