SÖRMLAND

Kraftig minskning av djurkontroller

Antalet djurinspektioner i Sörmland har halverats sedan länsstyrelsen tog över ansvaret för djurskyddet från kommunerna för ett år sedan. I vissa kommuner är kontrollen kraftig försämrad.

I Nyköping, till exempel, har kontrollerna minskat med mer än två tredjedelar. Kjell Johansson driver en gård med 900 köttdjur i Jönåker utanför Nyköping. Han tycker att det är märkligt att kontrollerna blivit så få.

– Man blir ju väldigt förvånad. De här kontrollanterna har kontrollerat sällskapsdjur och anmälningsärenden, de har gjort brandkårsutryckningar hela tiden, säger Kjell Johansson.

Kjell Johansson är mycket kritisk till att länsstyrelsen inte hunnit med fler kontroller.

– Det är helt oacceptabelt. De måste se över sin verksamhet, så här får det ju inte vara, säger han.

Hur många fall av misskötsel och vanvård som kan ha missats på grund av uteblivna kontroller är det ingen som vet.

Förra året när kommunerna hade ansvaret gjordes 1075 djurskyddskontroller i Sörmland - i år har länsstyrelsen inte ens nått upp till hälften. Hittills har länsstyrelsen gjort 430 kontroller.

I Nyköping har kontrollerna minskat ännu mer, med mer än två tredjedelar sedan länsstyrelsen tog över i Eskilstuna är minskningen nästan lika stor.

Och inte i någon sörmländsk kommun har länsstyrelsen gjort lika många kontroller som när kommunerna hade ansvaret.

Enligt Per Jonsson, länsveterinär i Sörmland, har det varit ett planeringsår med tidsödande inkörningsproblem med nytt datahanteringssytem och ett djurskyddsregister som byggts upp från grunden.

– Det är inte förvånande för det här är en verksamhet som är ny för oss på länsstyrelsen, säger han.

Per Jonsson kan idag inte utesluta att bristen på kontroller kan innebära att missförhållande inte upptäckts.

– Det förekommer alltid missförhållanden. Vi har utfärdat ett tiotal djurförbud och omhändertagit djur i ett tiotal besättningar så visst förekommer missförhållanden, det kan vi aldrig komma ifrån, säger Per Jonsson.

Lantbrukarnas riksförbund i Sörmland är också kritisk till att det görs färre kontroller nu.

– Det är inte bra att inte leva upp till de djurskyddskrav som finns och vi har en av världens strängaste myndighetskontroller, säger Bo Rundkvist, ordförande i LRF i Sörmland. Självklart måste länsstyrelsen göra sitt jobb.

Mot bakgrund av de senaste veckornas diskussion, vilka risker ser du med att de här kontrollerna har uteblivit i så stor utsträckning?

– Kommer de inte ut så lär de inte hitta någonting.

LRF är i grunden positiv till att ansvaret gått över till länsstyrelserna men är alltså starkt kritisk till resultatet med kraftigt minskade djurskyddskontroller.  

Mycket få planerade oanmälda kontroller har gjorts och inte en enda på länets 120 grisgårdar under det gånga året innan Djurrättsalliansens nedslag för ett par veckor sen.

Miljönämndens ordförande i Nyköping, miljöpartisten Lena Stammel kräver nu att länsstyrelsen sätter in flera kontroller.

– Jag förväntar mig att de kommer upp i samma nivå som när kommunerna hade inspektionerna.

Länsveterinär Per Jonsson lovar fler kontroller nästa år, men hur många kan han inte svara på.

– Vi håller just på med verksamhetsplanering för nästa år och det kommer att bli fler planerade och riktade kontroller än vad vi har haft i år.

Räknar du med att ni kommer att hinna med det som kommunerna hann med 2008?

– Tyvärr har vi inte de resurser som vi behöver ha för att utföra de krav som vi har på oss.

Bristerna i kontrollen har lett fram till krav från flera håll att djurskyddskontrollen borde gå tillbaka till kommunerna, inte minst kontrollen av sällskapsdjur.

– Man kunde gå tillbaka till att kommunerna fick sköta sällskapsdjuren och att länsstyrelsen tog hand om produktionsdjuren, säger nötköttsproducenten Kjell Johansson i Jönåker. Då blir de mer kunniga och får åka till mer svingårdar och till nötkreaturen.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Antal djurskyddskontroller per kommun

Kommun      2008       2009

Eskilstuna       253            90
Flen                 88            35
Gnesta             75            34
Katrineholm     232          111
Nyköping         233           70
Oxelösund          7              3
Strängnäs         120          50
Trosa                 32           16
Vingåker            35           20
Totalt            1075          429

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista