ESKILSTUNA

Allt fler mår dåligt i lågkonjunkturen

Allt fler mår dåligt på grund av lågkonjunkturen och det börjar nu märkas bland annat inom företagshälsovården. På Smedhälsan i Eskilstuna exempelvis har man under de senaste månaderna känt av ett rejält ökat tryck.

Eva Andersson är beteendevetare på Smedhälsan Eskilstuna.

– Det har varit en väldig ökning just nu under november, december slutet av oktober, säger hon.

Smedhälsan säljer vård till cirka 200 företag i Eskilstuna som bland andra Outokumpu och Assa. Många av företagen har varslat anställda under året, vilket har lett till att de anställda som är kvar dels fått en ökad arbetsbelastning och känner oro över det, men det finns också en oro fast att man fortfarande är anställd, över om man ska få vara kvar, hur länge i så fall och hur det kommer att gå för företaget i framtiden. Även de runtomkring en kan ha en bidragande effekt till att känna oro.

– Det kan vara människor vi träffar, som han anhöriga som är arbetslösa och framför allt då den oro, som väcks hos individen är det ekonomiska och det är den oron vi märker allra mest, hur ska det bli, säger Eva Andersson.

– Många får då symptom, svårt att sova eller känner att man blir trött och svårt att koncentrera sig, de här typiska stressymptomen, som många då söker för, fortsätter hon.

Telefonerna har också gått varma hos de flesta kuratorer och psykologer runt om på vårdcentralerna. För även här har de som Radio Sörmland pratat med märkt av en ökning av personer som söker dem och som har stressrelaterade problem på grund av arbetsbrist eller ekonomi.

För att hjälpa anställda åker Smedhälsan bland annat ut på företagen och visar att de finns och pratar med de anställda.

– Det vi kan göra för dem det är ju att ha stödsamtal eller avlastande samtal, vi har också en legitimerad psykoterapeut, som också kan vara med och hjälpa till i det här och läkare naturligtvis, slutar Eva Andersson, beteendevetare på Smedhälsan i Eskilstuna.

Caroline Karlsson
caroline.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista