NYKÖPING

Häktad för Tellusattentatet

Den 60-årige man från Södertälje, som misstänks ha gett order om att försöka bränna ner krogen Tellus i Nyköping, häktades idag. Han häktas på sannolika skäl misstänkt för anstiftan till grov mordbrand. Det är den starkare graden av misstanke.

Mannen häktas också misstänkt för anstiftan till försök till grov mordbrand vid ett tillfälle. Det gäller attentatsförsöket den 9 oktober, när en bomb placerades utanför krogen. Dessutom häktas han misstänkt för anstiftan till förberedelse till grov mordbrand mot Tellus vid två tillfällen i augusti och september. 

Vid häktningsförhandlingarna beslutade också tingsrätten att myndigheterna tills vidare ska få behålla de pengar som åklagaren har beslagtagit i mannens bostad. Polisen hittade där 30 000 kronor och 10 000 amerikanska dollar.

Det försäkringsbolag som ersatt krogen Tellus för skadorna har hittills preciserat ett krav på 102 000 kronor från mannen, men räknar med att slutnotan slutnotan hamnar på flera miljoner.

Som vi berättat tidigare har Södertäljebon kopplingar till en krog i Nyköping och åklagaren Robert Eriksson menar att krogkonkurrens kan vara ett tänkbart motiv.

60-åringen förnekar brott och enligt hans advokat Dennis Harding är hans kopplingar till krogbranchen i Nyköping obetydliga.

Den grova mordbranden inträffade på Tellus den 24 juli i år.