Sörmland

Omfattande skattefusk i Sörmland

Skatteverket har upptäckt svarta pengar och utebliven skatt för 23 miljoner kronor i företag i Sörmland, Uppsala och Västmanland. Företagen har bland annat låtit bli att redovisa delar av försäljningen, eller manipulerat kassamaskinerna för att de ska visa på mindre summor än de sålt för.

Skatteverket har granskat caféer, restauranger, optiker och andra företag som jobbar med kontanter. I de tre länen har ett 60-tal företag granskats. Uppfinningsrikedomen är stor bland dem som vill stoppa pengar i egen ficka utan att skatta, berättar Skatteverkets projektledare Eleonor Stenlund.

– Det har varit alltifrån att ställa in kassaapparaten att fuska till att bara lägga ned pengarna i kassalådan utan att stämpla in, till att använda speciella datorprogram som krymper kassabehållningen i efterhand, säger Eleonor Stenlund. 

De senaste 1,5 åren har Skatteverket gjort nedslag på ett urval av företag i hela Sverige som tar emot mynt och sedlar. I Mälardalsregionen som består av Sörmland, Västmanland och Uppsala län har ett 50 företagare polisanmälts, och åklagare ska avgöra om det blir åtal, som kan leda till fängelse. Totalt i regionen är det 23 miljoner i skattepengar som inte har betalats in på grund av fusk. För hela Sverige är siffran 500 miljoner.

Eftersom det här inte är nån heltäckande granskning finns det säkert många fler miljoner att hämta, om man får alla som fuskar att sluta med det, menar Eleonor Stenlund.

Och Skatteverket kommer att fortsätta att göra riktade granskningar, berättar Eleonor Stenlund.

– Vi kommer att vara ute som vanliga konsumenter och se om vi erbjuds kvitto, som ju lagen kräver, säger Eleonor Stenlund.

I längden skulle den här typen av skattefusk kunna minska om färre personer betalade i sedlar och mynt, tror hon.

– Det är ju lättare att följa pengarna om man inte har kontanter, säger Eleonor Stenlund. 

Henrik Jansson
henrik.jansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista