Sörmland

Hög julmusik jobbigt menar facket

Det kan vara ett arbetsmiljöproblem för butiksanställda att tvingas lyssna på samma jullåtar hela december. Det menar Handelsanställdas förbund. Att ljudnivåerna dessutom kan vara höga förstärker problemet, enligt facket. 

Varje år kommer det in klagomål till fackföreningen Handels från butiksanställda som är trötta på all julmusik som spelas dag ut och dag in. Detta kan ses som ett arbetsmiljöproblem enligt Handels. Förutom julmusiken menar förbundet i Sörmland att ljudnivån har en tendens att höjas under julen, vilket är ett större problem.

– De har haft en tendens att höja volymerna lite inför jul, och det är väl det vi reagerar lite grann på, säger Leif Johansson, ombudsman på Handelsanställdas förbund. 

På Tuna Park i Eskilstuna avgörs musiken av butikerna, men Centrumledare Peder Berentsen har förståelse för att det kan upplevas som ett problem.

--Det är klart att efter ett tag så, när många butiker spelat samma skivor om och om igen så på slutet kan jag tänka mig att en och annan hört sig trött på jullåtar, säger Peder Berentsen.

Men av de butiksägare och anställda vi talat med så de flesta överens om att julmusiken än så länge är mysig och positiv, men att det kan bli lite jobbigt längre fram.  

– Men då kan vi alltid byta musik, det är vi själva som bestämmer, säger en kvinna i en butik.

Negin Sedghi
negin.sedghi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista