Vingåker

Regeringsrätten prövar sent beslut

Ett principiellt viktigt fall, där en kvinna med en demenssjukdom fick vänta för länge på att komma in på ett äldreboende i Vingåker, ska nu prövas i högsta instans, Regeringsrätten. Vingåkers kommun dömdes av kammarrätten att betala 300 000 kronor i böter, men kommunen har överklagat och fått prövningstillstånd i regeringsrätten.

Kvinnan fick vänta i över ett år och tre månader innan hon fick en plats på äldreboendet. När hon sen fick erbjudandet tackade hon nej till boendet, eftersom hon tyckte att det räckte med de hembesök hon fick från kommunens personal. 

Kammarrätten ansåg ändå att Vingåkers kommun gjort fel som dröjt så länge med att erbjuda kvinnan ett boende. Kommunen dömdes därför att böta 300 000 kronor. 

Kommunen har efter det överklagat till Regeringsrätten, som nu meddelar prövningstillstånd. 

Regeringsrätten vill titta närmare på fallet eftersom Vingåkers kommun å ena sidan tagit för lång tid på sig att erbjuda kvinnan ett boende, men att kvinnan å andra sidan var nöjd med de insatser kommunen erbjöd under väntetiden.

Regeringsrätten ska samtidigt titta på liknande fall i två andra kommuner, Laholm och Sigtuna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista