Sörmland

Sprinklers införs för ökad säkerhet

Nästa år börjar ett stort arbete för bättre brandskydd på sjukhusen i Sörmland. Förslaget är att under flera år bygga in sprinklers på Kullbergska sjukhuset, Nyköpings lasarett och Mälarsjukhuset. 

Sprinklers är automatiska vattensläckare i taket, som sprutar ut vatten innan temperaturen i rummet nått sjuttio grader. Det kyler ner branden, och hindrar den från att sprida sig till nya ytor. Ofta kan branden också släckas av enbart sprinklersystemet.

Att brandsäkerheten behöver förbättras på de tre sjukhusen i länet, det konstaterade en intern utredning redan i maj i år. På flera håll är brandskyddet sämre än dagens standardkrav enligt utredningen. Och det beror bland annat på att brandlarmsystemen har föråldrats.

Teknikchef Johnny Niskanen och landstingets säkerhetschef föreslår nya brandlarmsystem och sprinklers under de närmaste fem åren i tur och ordning på sjukhusen i Eskilstuna, Katrineholm och sist Nyköping.

Idag finns det bara sprinklers på delar av Nyköpings lasarett, och lite på Mälarsjukhuset i Eskilstuna, men inte alls på Kullbergska i Katrineholm.

– Sprinklers ger tid för verksamheten att utrymma lokalerna, först ska man ju rädda sig själv och patienterna och de som är på sjukhusen. Och sen efter det ska man möjliggöra släckning. Sprinkler ger då en respit att rädda, men släcker i de allra flesta fall också, säger landstingets fastighetschef Johnny Niskanen. 

Förslaget innebär investeringar på mellan 100 och 200 miljoner kronor. Men det är ändå en liten kostnad jämfört med värdet av dels säkerheten för patienter och personal, och dels all dyrbar utrustning som magnetkameror och annat som finns i sjukvården. När det finns sprinkler på på plats blir det också billigare för Landstinget att försäkra sjukhusen.

– Det kan vara en liten brand som ställer en hel avdelning still så att man inte kan ta in patienter på lång tid, så konsekvenserna av en brand kan bli väldigt stor. Och när vi har sprinklersystem på plats så kommer försäkringspremierna att minska, självklart, säger Johnny Niskanen.

Lasarettet i Nyköping är det sjukhus som får vänta till sist på de nya sprinklerna. Först på tur är Mälarsjukhuset i Eskilstuna och sen Kullbergska i Katrineholm. Men i Nyköping finns det redan en del sprinklers sen tidigare.

Och när den nya brandstationen byggs nästa år kommer den ligga mitt emot lasarettet.

Elinor Lindsten jobbar på räddningstjänsten i Nyköping, hon välkomnar satsningen.

– Sprinklers är ett bra hjälpmedel vid brand. Det ger extra tid att få ut folk och få en säkrare miljö, säger Elinor Lindsten. 

Problemet med sjukhusens brandskydd är att de har byggts ut i omgångar, och att kraven har ändrat sig genom åren. Därför satsar man nu på en höjd och gemensam standard, för larmcentraler, branddörrar och sprinkler.

Insatsledare Stefan Carlsson på räddningstjänsten i Nyköping, ger exempel på när sprinkler skulle gjort nytta.

– Vi har haft tidigare bränder i kulvertsystemen vid den psykiatriska kliniken, då hade det varit bra med sprinklers, för vi har svårt att komma ned där, säger Stefan Carlsson.

– Men som patient behöver man inte oroa sig säger han, för sjukvårdspersonalen har bra brandutbildning.

Henrik Jansson
henrik.jansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista