1 av 2
Marty Birkestam gillade den glada stämningen i demonstrationståget.
2 av 2
ESKILSTUNA

Marty demonstrerade för klimatet

I lördags demonstrerade tiotusentals människor i Köpenhamn för att sätta press på världens ledare under klimatmötet. Marty Birkestam från Eskilstuna tog sin ryggsäck och åkte dit för att visa vad hon tycker.

Marty Birkestam hoppas att de ledande politikerna ska kunna övertyga USA om att låta klimatet gå före de inhemska företagens intressen. Och hon tror att demonstrationståget har stor effekt.

– Det är viktigt att man visar vad man tycker. Jag tror att varje person gör skillnad, säger Marty Birkestam, som går i den bakre delen av tåget. 

Sambatrummor, såpbubblor, ballonger och en skog av gula skyltar svävar förbi: "There is no planet B", "Climate justice now", "Change the politics, not the climate".

Här finns fältbiologer, anarkister, olika religiösa grupper och olika politiska partier. En grupp som bär tibetanska flaggor tågar förbi. De vill uppmärksamma omvärlden på att glaciärerna håller på att smälta på Tibets högplatå. En grupp samer demonstrerar för att deras naturresurser håller på att förstöras av klimatförändringarna.

I dånet från högtalarna ropar Marty Birkestam att det är härligt att se så många olika sorters människor ta ett ställningstagande, och att de gör det med glädje och inte med våld.

– Det är så glädjande att se alla glada människor. Det är verkligen inte våld det handlar om, säger hon. 

Kort efter att vi talat med Marty Birkestam grips närmare tusen demonstranter av dansk polis, demonstranter som har gått i samma del av tåget där vi träffar Marty Birkestam.

Några i tåget har smällt smällare och kastat gatsten och en del har varit maskerade. Men de allra flesta har bara varit på fel plats vid fel tidpunkt.

De gripna sitter bakbundna i flera timmar på den kalla asfalten och flera vittnen säger efteråt att några kissade på sig för att de inte tilläts gå på toaletten. Arrangörerna har nu riktat kritik mot polisens agerande och några svenskar har anmält den danska polisen för tortyr.

Bortsett från polisens brutala agerande och bortsett från våldet från några aktivisters sida var demonstrationen glad och fredlig. Marty Birkestam, som klarade sig undan tumultet, hoppas på ett starkt klimatavtal i Köpenhamn.

– Bakom varje politisk förändring i historien och varje politisk person har det funnits en bred folkrörelse och det känns viktigt att vara en del av, säger hon.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista