GNESTA

Gnesta säger nej till fler flyktingar

Flyktingar med nytt uppehållstillstånd står på kö för att bo i Gnesta. Men Gnesta säger nej, trots att Migrationsverket vill att kommunen ska ta emot fler än de tidigare avtalat om. Flyktingar tvingas därför bo kvar på förläggningar eller flytta till kommuner som Eskilstuna eller Flen.

Moderaten Henric Sörblad, som är kommunalråd i Gnesta, menar att Gnesta inte kan ta emot för många på en gång.

– I och med att vi började med det här för tre år sedan tyckte vi att vi inte skulle ta alltför mycket, utan vi måste börja försiktigt och bygga upp en organisation kring det, säger Henric Sörblad.

Enligt Migrationsverkets statistik för hösten har Flen hjälpt till att ta emot flest flyktingar i Sörmland. Strax efter kommer Katrineholm och Eskilstuna.

När de som flytt till Sverige fått uppehållstillstånd kan de lämna flyktingförläggningen och de får då själva välja vilken kommun de vill flytta till.

Då gäller det att kommunen har förberedda platser för personerna. De kommuner som under året tagit emot minst antal personer är Oxelösund, Strängnäs, Nyköping, Trosa och Gnesta.

– Att vi har färre procenttal än Eskilstuna kan också bero på att Eskilstuna har haft det här längre än vi haft, säger Henric Sörblad, kommunalrådet i Gnesta.

Men om ni tar emot 25 personer per år, har ni verkligen gjort tillräckligt då för att hjälpa till?

– Ja. Det vi tar hand om har vi också kunnat göra något vettigt för. Visst, man skulle kunna ta emot flera tusen men då tror jag inte det blir någon bra verksamhet.

David Nilsson Hamne
david.nilsson-hamne@sr.se