OXELÖSUND

Miljonsatsning på unga arbetslösa

Politikerna i Oxelösund satsar en miljon kronor på att bekämpa ungdoms-arbetslösheten i kommunen. Enligt de senaste siffrorna från Arbetsförmedlingen har Oxelösund och Eskilstuna störst andel ungdomar utan jobb i länet.

Andrés Nilsson är 24 år och Therese Karlsson 21 söker jobb i Oxelösund.

– Det finns inte så mycket att söka, säger Therese Karlsson.

– Och på varje jobb går det 300 sökande, fyller Andrés Nilsson i.

Det enda projekt för arbetslösa ungdomar i Oxelösund som finns idag är Communicare där både Therese Karlsson och Andres Nilsson deltar.

Communicare är till för dem som ingår i ungdomsgarantistöd till ungdomar som varit arbetslösa i tre månader. Där har de fasta rutiner och kan få hjälp att söka jobb, Men nu har politikerna beslutat att satsa en miljon kronor på fler åtgärder.

– Det enda vi kan göra är att bidra med pengar och åtgärder. Vi kan starta projekt, vi kan ta in dem i vår egen organisation som lärlingar eller i praktikplatser. Ungdomar ska inte behöva vara arbetslösa i 90 dagar innan de kommer in i en åtgärd. De måste få känna sig behövda och känna att man tillhör samhället och kan bidra med någonting, säger Benita Vikström, socialdemokrat och kommunalråd i Oxelösund.

I Oxelösund är nästan 19 procent av ungdomarna mellan 18-24 år arbetslösa och tillsammans med Eskilstuna ligger de högst i länet. Och samtidigt som arbetslösheten stiger så ökar också antalet ungdomar som har försörjningsstöd, tidigare socialbidrag. Siffran har den senaste tiden ökat från ett tiotal till 45.

Benita Wikström är inte främmande för att det kan bli mer pengar på sikt.

– Vi har ju gått in i en skattehöjning i år så det finns lite marginal för att gå in med lite mer om det inte räcker, säger Benita Vikström.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se