Svininfluensaviruset sprids långsammare.
Sörmland

Influensaspridningen minskar

Smittspridningen av svininfluensan minskar kraftigt. Landstinget tror att det beror på att så många har vaccinerats. 60 procent av de som bor i länet har tagit influensavaccinet. Men för att minska risken för en andra våg av influensa i början av nästa år vill landstinget få 80 procent att vaccinera sig.

Det är framförallt unga som inte går och vaccinerar sig. En av dem är Erik Holm, student på Mälardalens högskola i Eskilstuna.

– Jag är lite orolig för biverkningarna av vaccinet. Jag är lite defensiv vad gäller de tester de har gjort på vaccinet, säger Erik Holm.

155 000 sörmlänningar har vaccinerat sig hittills.

De nio vaccinationscentralerna fortsätter med vaccination av allmänheten till och med den 20 december.

Över jul kommer landstinget låta folk som är hemma tillfälligt, men annars bor i andra städer, komma och vaccinera sig. Det kommer ske vid två tillfällen i Strängnäs, Eskilstuna, Katrineholm och Nyköping.

Tisdagen den 12 januari öppnar vaccinationscentralerna för allmänheten igen i ytterligare två veckor. Under dessa två veckor ges både dos 1 till dem som inte fått den första sprutan och dos 2 till barn och vuxna som behöver ytterligare en dos för fullgott skydd.

När man efter nyår sätter igång att ge riskgrupperna och barnen under 13 år en andra dos blir det inte samma omfattning. Från början hade man räknat med att hela 45 000 sörmlänningar tillhör riskgrupperna - nu har man räknat bort till exempel diabetiker. De som behöver en andra spruta är bara 10 000 personer.

Två personer har avlidit i Sörmland i svininfluensan - betydligt färre än de som brukar dö i den vanliga influensan.

Hans Andersson
hans.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista