SÖRMLAND

Sjukhusinfektionerna blir färre

Folk som är inlagda på sjukhus, får inte infektioner lika ofta som tidigare. Det uppger landstinget. Orsaken är att personalen har blivit utbildad i hygienrutiner.

Sedan två år tillbaka drivs en nationell kampanj för att färre patienter ska dra på sig infektioner när de är inlagda. Sjukhusinfektioner är rätt vanliga, ungefär en tiondel av alla patienter får infektioner. Den vanligaste infektionen är urinvägsinfektion, som man får av katetrar. Även lunginflammation och inflammationer vid kirurgiska ingrepp förekommer.

Efter att landstinget utbildat personalen och fått dem att använda mer handsprit och vara försiktiga när de sätter katetrar, har antalet infektioner minskat ner något.

Vid den senaste mätningen hade åtta procent av alla patienter en vårdrelaterad infektion. I maj var andelen tio procent, enligt landstinget. Vid den första mätningen, när kampanjen drog igång våren 2008, var andelen tolv procent.

Trenden är densamma i resten av landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista