Eskilstuna

Lärare välkomnar ny skollag

Lärarförbunden i Eskilstuna välkomnar skolministerns förslag till ny skollag. Förslaget går bland annat ut på att obehöriga lärare inte ska få fast anställning.

Förslaget om obehöriga lärare är ett i raden av förslag i den nya skollagen som utbildningsminister Jan Björklund presenterade idag.

– Det ser bra ut att obehöriga inte kan bli fastanställda. Det är bra att man skärper det, säger Karina Björk som sitter i styrelsen för Lärarnas Riksförbund och är lokal ordförande i Eskilstuna.

Förutom mer krav på behöriga lärare kommer Skolinspektionen kunna ta ut böter och i värsta fall stänga kommunala skolor som inte är bra. Det blir tillåtet att stänga av elever tillfälligt i grundskolan och friskolorna får inte längre rätt att säga nej till elever med funktionshinder.

Lärarförbundets ordförande Margarethe Henryson, tycker liksom Karina Björk att lagsförslaget om obehöriga lärare är bra. Men hon vill inte ta ut något i förskott.

– Det kostar ju pengar och det vill ju inte Björklund riktigt uttala sig om, för ska man genomföra det fullt ut så blir det dyrt så visst kan man hysa oro.

På Stålforsskolan i Eskilstuna jobbar Urban Westphal. Han har kollegor som inte har formell behörighet, men är tveksam till om lagförslaget kommer att förändra så mycket i sig.

- För arbetsgivaren kommer ju inte ha mer pengar för att satsa på dem som inte har den behörigheten.

I åttan på Stålforsskolan går Fanar Sororfrancis. För honom är det inte behörigheten som gör en bra lärare.

– Bara de kan sitt ämne så är det lugnt. Vi behöver fler lärare så fler kan få stöd.

Henrik Jansson
henrik.jansson@sr.se