SÖRMLAND

Kommunalförbundet avblåst

Katrineholm vill inte vara med i det planerade kommunalförbundet med Flen och Vingåker. Kommunstyrelsen kommer idag ta beslut om att säga nej till samarbetet.

Flen, Vingåker och Katrineholm skulle bland annat samarbeta om lönekontor och telefonväxel. Kommunerna skulle också samarbeta vid upphandlingar, alltså avtal med olika företag om köp av varor och tjänster.

Vingåker har redan sagt ja till förslaget, men kommunstyrelsen i Katrineholm, som kommer ta beslut om frågan idag, kommer säga nej.

– Alla partier är överens om att det här inte är någon bra idé. Det här upplägget gör vi inte, säger Göran Dahlström (S), kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm.

Anders Berglöv, (S), kommunstyrelsens ordförande i Flen, tycker att det är tråkigt att Katrineholm säger nej.

-- Vi har lagt ner ett utredningsarbete på de här sakerna, vilket innebär att ett arbete nu är ogjort. Samtidigt får man har respekt för att en enskild kommun inte tycker att samarbetet är fördelaktigt, säger Anders Berglöv.

Flens kommun skulle ha sparat in 340 000 kronor på samarbetet och måste nu hitta andra sätt att spara pengar på. Men Anders Berglöv säger att samarbetet inte bara handlade om ekonomiska vinster.

– Det handlar om att kunna upprätthålla en kompetens när det gäller växel, upphandling och lönefrågor, säger han

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista