De som inte har slutbetyg får en ny chans på folkhögskolorna.
SÖRMLAND

Folkhögskolor utbildar arbetslösa

Länets folkhögskolor vill vara med och utbilda arbetslösa ungdomar. Regeringen har beslutat att låta folkhögskolor utbilda arbetslösa ungdomar som saknar slutbetyg i grundskola eller gymnasium, och i Sörmland har alla folkhögskolor ansökt om att få vara med.

Christin Bierbrier, som är rektor på Nyköpings folkhögskola, tycker att det är en bra idé att låta folkhögskolor hjälpa till.

– Det här är personer som av en eller annan anledning inte har trivts i skolan, eller kanske haft tankarna på annat håll, eller inte haft något intresse, säger Christin Bierbrier.

Regeringen satsar 71 miljoner kronor på folkhögskoleprojektet. Totalt ska 4000 ungdomar i landet, som varit arbetslösa i tre månader och ingår i jobbgarantin, omfattas av satsningen. Projektet kommer genomföras under första halvåret nästa år och län med hög ungdomsarbetslöshet ska prioriteras när grupperna fördelas.

Curt Holmgren, som är arbetsförmedlare i Nyköping, tycker att regeringens satsning är bra.

– Vi märker hur företagen i en rekryteringsprocess frågar efter ungdomar som har ett slutfört gymnasium. Det är ett grundkrav för att man överhuvudtaget ska komma på en anställningsintervju, säger Curt Holmgren.

Samtidigt är skolutbildningen ingenting som Arbetsförmedlingen kan hjälpa ungdomar med idag .

– Man får inte studera på heltid i våra åtgärdsprogram, så där har vi ingen möjlighet att hjälpa ungdomar, säger Curt Holmgren.

Under 12 veckor ska ungdomar mellan 20 och 25 år läsa svenska, engelska, matematik och samhällskunskap.

Alla folkhögskolor i länet uppger till Sveriges Radio Sörmland att de tänker ansöka om att få ordna studiegrupper, men flera är kritiska mot att tiden är för kort. Christin Bierbrier på Nyköpings folkhögskola tycker att studietiden borde ha varit en termin.

– Är det så att man inte har så goda erfarenheter från skolan finns det ett stort motstånd som man först måste ta sig igenom för att komma till den punkten som det innebär att vilja studera, säger Christin Bierbrier på Nyköpings folkhögskola.

I januari kommer Folkbildningsrådet kommer fatta beslut om vilka som ska få arrangera studiegrupperna. De som har ansökt om att ta emot ungdomar är Nyköpings folkhögskola, Stensunds folkhögskola i Trosa, Kjesäter i Vingåker, Åsa folkhögskola i Sköldinge och Folkhögskolan i Eskilstuna.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista