ESKILSTUNA

Högtryck på akuten efter lågtrycket

I går kom vintern och halkan med den. I Nyköping har det varit lugnt men på akutmottagningen på Mälarsjukhuset i Eskilstuna har man märkt av ett ökat tryck och blivit tvungen att tillsätta extra personal.

Skadornas art varierade mellan alla de som tvingats söka sig till Mälarsjukhusets akutavdelning med sina halkskador.

– Jag sprang med min hund och sedan halkade jag, berättar en flicka, som väntade på att få sin ena arm undersökt.

– Jag var ute på kvällspromenad igår när fotfästen plötsligt försvann och jag for upp i luften, berättar Jan Falk och har ont i ena armen och ena höften.

De patienter som Radio Sörmland pratade med hade väntat i cirka två timmar men enligt Marjut Sohlman verksamhetschef på ortopedkliniken kan man få räkna med sex, sju timmar dagar som denna när akuten ett populärt ställe.

– Patienterna droppar in var femte minut så trycket är enormt och det finns ett 30-tal patienter på akuten och alla jobbar för högtryck, säger hon.

För att klara alla som kommer in har ortopedkliniken fått fem extra ortopeder och specialister. Man har gjort extra plats på andra avdelningar på sjukhuset för att kunna lägga patienter. Man har även satt in extra personal på röntgen och tagit hjälp av kirurger och operation.

Men trots att man ha satt in extra resurser och tagit personal från andra avdelningar tror Marjut Sohlman att det inte kommer påverka sjukvården i övrigt.

– Visst gör vi en punktinsats och vi får stryka patienter från operation just idag, imorgon och eventuellt fredag, men de opererar vi och tar hand om nästa vecka eller så snart som möjligt så särskilt mycket påverkar det inte, tycker hon.

Jan Falk, som sitter och väntar på sin tur tänker inte avstå från sina kvällspromenader heller i fortsättningen trots vurpan senast.

– Men man får väl fundera på vad man har på fötterna. Det får nog blir broddar nu när man kommit upp i ålder, funderar han.

Caroline Karlsson
caroline.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista