SÖRMLAND

Få kommuner tar emot flyktingbarn

Bara tre kommuner i Sörmland tar emot ensamma flyktingbarn - trots att migrationsverket har ett stort behov av kommuner som hjälper till. I Oxelösund sa man tidigare i höst att de kunde tänka sig att ta emot ensamma barn, men nu har de ändrat sig igen.

Socialdemokraten Sören Karlsson är ordförande i Oxelösunds omsorgsnämnd.

– Vi är en liten kommun med små begränsade resurser vad gäller specialistkompetens och vi har fört diskussioner med Migrationsverket inför avtalsskrivningen för nästa år, där vi tecknat avtal om att ta emot 20 flyktingar, men inga ensamkommande flyktingbarn för vi har inte resurser till det, tycker vi, säger han.

Bara Eskilstuna, Flen och Nyköping av länets nio kommuner tar emot ensamma barn som flytt till Sverige. De som hjälper till i frågan får en ersättning från staten som täcker utgifterna. Det är inte heller pengarna som får kommunerna att backa ur, utan det är arbetsbelastningen. Behovet av boende för barn är nu, men den politiska processen går inte lika snabbt.

De säger bland annat att de är osäkra på om de har rätt kompetens för att ta hand om barnen. Det här är något som Migrationsverket ifrågasätter i vissa fall eftersom flyktingbarnen har samma rättigheter till mental och fysisk vård som alla andra.

– Det är ju en mänsklig humanitär fråga, säger Sören Karlsson i Oxelösund.

– Ska vi ta emot ensamma flyktingbarn så ska vi göra det på ett professionellt sätt, där vi hittar ett bra boende, bra trygghet, men också professionell hjälp i den mån det behövs tillägger han.

Oxelösunds kommun har i det sammanhanget gjort bedömningen att andra kommuner klarar det här bättre.

– Men är det så att det krisar till sig så är vi också beredda att hjälpa till, slutar Sören Karlsson, ordförande i omsorgsnämnden i Oxelösund.

David Nilsson Hamne
david.nilsson-hamne@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista