Sörmland

Få kommuner har lättläst webb

Sex av nio kommuner i Sörmland saknar lättläst information på webben och därmed hindras de som har svårt att läsa. Det visar en kartläggning av Centrum för lättläst. En av kommunerna som inte håller måttet är Eskilstuna.

Men Arne Filipsson, som är systemförvaltare för Eskilstuna.se, tycker Centrum för lättläst har fel om deras hemsida.

– Ja vi tycker den är felaktig, eftersom vi jobbar med att få ett bra språk och bra texter på hela webbplatsen för alla besöker, säger han.

Eskilstuna är en av de sex kommuner i Sörmland som saknar lättläst information på webben. Och lättläst innebär, enligt Centrum för lättläst, att man har en speciell sida på webben som inte är fullproppad med information och som har mer lättlästa texter än övriga hemsidan. I länet är det bara Trosa, Strängnäs och Katrineholm som uppfyller de kraven.

Tittar man på landet är det bara 53 av landets 290 kommuner som håller måttet vad gäller lättläst information på webben. Men Arne Filipsson anser inte att det är värt att ha en sådan sida.

– Det skulle i så fall vara en del av webbplatsen som vi skulle distribuera på ett speciellt sätt, som kostar både pengar och tid och personal.

Arne Filipsson berättar att de har pratat med konsulter som jobbar som tillgänglighetsexperter, och enligt dem är det inte värt att satsa på en sådan del av webbplatsen.

– De som har problem att läsa webbplatsen hittar i alla fall inte den här texten de är ute efter. Därför är det bättre att jobba med hela webbplatsen och se till att den är bra, säger han.

Centrum för lättläst hänvisar till ett Riksdagsbeslut från 2000 om att Sverige ska vara tillgängligt för alla medborgare, vilket innebär att det ska finnas samhällsinformation på lättläst svenska.

I dag har en fjärdedel av landets vuxna befolkning har lässvårigheter. Som det ser ut idag hindras alltså många medborgare från att ta del av kommunernas information, enligt Centrum för lättläst. Och att det ser ut som det gör i Sörmland tycker Ulla Bohman, chef för lättläst-tjänsten vid Centrum för lättläst, inte är acceptabelt.

– Jag tycker det är dåligt och jag tycker att alla kommuner och även myndigheter i Sverige behöver öka takten med att göra sin information mer tillgänglig, säger hon.

Det är ju en demokratisk rättighet att få veta vad som står på er hemsida, tycker ni inte att alla har rätt att få göra det?

– Jo självklart gör vi det, och skulle det här vara ett sätt att nå dom tjugofem procenten så skulle vi självklart göra det, men vi tror inte att det är det, säger Arne Filipsson, systemförvaltare för Eskilstuna.se

Caroline Karlsson