Reglerna för snöskottning är olika i läntes kommuner.
Sörmland

Olika regler kring snöröjning

Ansvaret för att röja bort snön på trottoarerna ser olika ut mellan kommunerna i länet. På de flesta håll får villaägare, som vill slippa skotta själv framför tomten, betala en avgift till kommunen, eller ordna privat plogning. Men i Oxelösund och Flens kommuner betalas det via skatten.

– Det är bra, jag har skottat så mycket i mina dagar. Det räcker med det som är på tomten, säger Kaj Claesson och hans fru Inger i Hälleforsnäs.

Inger Claesson och hennes man Kaj slipper skotta trottoaren precis som andra villaägare i Flens kommun och det gäller Oxelösund också.

I de andra kommunerna i länet ligger ansvaret på fastighetsägaren, som antingen skottar själv eller anlitar någon annan. På vissa håll kan man betala en avgift till kommunen som då plogar trottoaren.

Så är det för Esbjörn Halvardsson på Västermalm i Eskilstuna, men garageuppfarten sköter han själv. För trottoaren betalar han en avgift till kommunen.

– Ja, per meter. Jag har 51 meter. Det blir 1700 per år och då sandar de allting.

Esbjörn Halvardsson har lite otur, hans tomt ligger i hörnet mot två gator som måste hållas snöfria för gående. På vissa mindre gator i stan plogar kommunen upp snön på trottoaren och låter den ligga. Han tycker att det är bättre i Flen och Oxelösund där man slipper ansvara för skottning.

– Ja det är perfekt förstås. Det blir billigt, säger han och skrattar.

Henrik Jansson
henrik.jansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista