Barn utestängs om föreningar måste höja avgifterna menar kritiker.
sörmland

Nya föreningsregler kritiseras

Snart kan det bli dyrare att vara medlem i en förening, det tror Jörgen Hedberg på Sörmlands idrottsförbund som tagit del av de två förslag som statens utredare arbetat fram på uppdrag av regeringen. Om förslagen blir verklighet kommer Svenska föreningar tvingas betala inkomstskatt på stora delar av det de tjänar. För att hyra lokaler under en längre tid ska de också betala moms. 

– Det här är ju ett sätt att trycka tillbaka den ideella sektorn genom att belasta de med högre kostnader och krångligare regler, menar Jörgen Hedberg.

Hedberg menar att redan idag så kämpar föreningarna med sina kostnader och försöker hålla nere medlemsavgiften för att så många som möjligt ska kunna vara medlemmar.

– Ökade kostnader måste ju hämtas in nånstans och det blir ju genom högre medlemsavgifter. Det kan göra att man utestänger många barn och ungdomar från tillexempel idrottsföreningar, menar Hedberg.

Det första av de två förslag som statens utredare på uppdrag av regeringen tagit fram innebär att svenska föreningar ska betala en inkomstskatt för intäkter från till exempel lotterier, servering i den egna kiosken och försäljning av varor och tjänster.

Det andra förslaget innebär att föreningar måste betala moms när de hyr lokaler under en längre tid.

Jörgen Hedberg på Sörmlands idrottsförbund tror att de nya reglerna, som skulle innebära mer pappersarbete kan bli så krångliga att det blir svårt att hitta folk som orkar engagera sig.

– Det här är ingenting som en kassör i en vanlig förening är van att hantera. Det här blir ju som att sköta ett mindre företag och det är svårt på ideell basis, menar Hedberg.

Men hur tycker du man ska göra då?

– Jag tycker att man ska skrota förslaget. Därför att det är dåligt. Vi har ett unikt föreningsliv i Sverige och bara häromdagen så meddelade regeringen att antalet människor som engagerar sig ideellt ökar men det här förslaget lägger verkligen sordin på den glädjande nyheten, säger Jörgen Hedberg på Sörmlands idrottsförbund.

Oskar Jönsson
oskar.jonsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista