Sjätteklassarna vet ännu inte vilken högstadieskola de kommer till.
ESKILSTUNA

Skolelever får vänta på besked

Eskilstunas sjätteklassare får vänta på besked om vilket högstadium de ska börja i till hösten. Först den 18 mars vet kommunen vilka elever som ska flyttas till vilket högstadium. Samtidigt skjuts ansökningstiden upp för de elever som vill byta skola.

Anledningen är att kommunen just nu håller på att utreda vilka skolor som eventuellt ska krympas och den utredningen kommer inte vara klar förrän 18 mars.

Föräldrar som vill flytta sina barn till en annan skola har tidigare behövt lämna in sin ansökan redan i januari. Nu förskjuts ansökningstiden - mellan 19 och 31 mars kommer kommunen ta emot ansökningar om skolbyte.

– Och i mitten av april kan vi lämna besked till människor, säger skolchefen Tony Lööw.

Besked kommer också dröja för sjätteklassarna. Omkring 800 elever går i sexan idag och ska vidare till sjuan i höst, men vilka högstadium de ska gå på är inte klart. Någon eller några högstadieskolor kan komma att bantas ner och elever kan flyttas till skolor längre bort.

– Din fortsatta skolgång kan nu bli på någon annan skola. Men vi tittar på en mängd olika alternativ just nu och det är inte säkert att det blir krympningar, säger Tony Lööw.

Den 18 mars får alla sjätteklassare veta vilken skola de kommer hamna på till höstterminen. 

I nuläget är det dessutom oklart var femteklassarna på British Junior ska ta vägen, eftersom den skolan saknar årskurs sex. Omkring 20 elever på den fristående skolan ska gå vidare till en sexa i en kommunal grundskola.

– Det löser vi så klart. Men de kommer få vänta på besked, säger Tony Lööw.

Enligt Tony Lööw finns det inga planer på att lägga ner någon kommunal skola helt och hållet.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista