KATRINEHOLM

Is kan ha orsakat helikopterolycka

Det kan ha varit isbildning i förgasaren som orsakade helikopterolyckan i Bie utanför Katrineholm för tre år sedan. Det tror Statens haverikommission, som nu har utrett dödsolyckan. Men samtidigt konstaterar haverikommissionen att det saknas fakta för att göra några säkra antaganden om orsakerna.

Det var i oktober 2006 som en helikopter från Västerås kraschade på ett kalhygge i Bietrakten norr om Katrineholm. Piloten omkom.

Olyckan har varit svår att ureda eftersom det inte fanns någon svart låda i helikoptern och inte heller några vittnen till olyckan.

Statens haverikommission skriver i en rapport att piloten kan ha överraskats av ett motorstopp, som troligen orsakats av isbildning i förgasaren. Men det finns inte tillräckligt med fakta för att göra någon säker analys av händelseförloppet, anser haverikommissionen. 

Statens haverikommission lämnar därför inga rekommendationer för hur liknande olyckor ska undvikas i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista