Landstingsrådet Åsa Kullgren säger att tillskottet är välkommet.
SÖRMLAND

Landstinget belönas för kortare vårdköer

Landstinget Sörmland får 26 miljoner från den statiga kömiljarden, för att ha kortat vårdköerna. Alla landsting klarar en eller båda gränserna för regeringens kömiljardsatsning och alla får därför ta del av pengarna. Minimikravet var att patienter inte ska behöva vänta mer än tre månader på behandling.

Halland är det landsting som lyckas bäst. Där får 98,4 procent av patienterna vård i tid.

Längden på vårdköerna har pendlat i Sörmland. I våras klarade Sörmlands landsting vårdgarantin, men under en period efter sommaren gick det trögt igen. Senare under hösten klarade landstinget återigen kraven.

I november fick nio av tio patienter tid hos en specialist inom 90 dagar och lika stor andel fick operation efter att ha fått besked om att de behöver opereras, enligt landstingets egna mätningar. Landstinget får 26 miljoner kronor från regeringen som belöning.

– Det är ju ett välkommet tillskott ekonomiskt, men framförallt är det här en jättegrej för våra patienter, att vi har lyckats kapa köerna. man behöver inte vänta på behandling, säger Åsa Kullgren, socialdemokratisk ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

För ett år sedan fick hälften av patienterna vänta mer än tre månader på en operation på kirurgkliniken vid Mälarsjukhuset. Idag behöver bara en av tio vänta längre än tre månader.

– Det är personalen som ska ha ett stort tack för det här, säger Åsa Kullgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista