Saab kommer även i fortsättningen leverera reservdelar.
SÖRMLAND

General Motors lägger ner Saab

General Motors påbörjar nedläggningen av Saab Automobile. Det meddelade General Motors strax före klockan 15 idag. Platschefen på Saabs reservdelslager i Nyköping kan idag inte säga hur det kommer påverka personalstyrkan på lagret.

– Vi vet ingenting mer i dagsläget än att det här är beslutet. Nu väntar vi på mer besked från GM hur avvecklingen kommer att gå till, säger Lennart Ståhl, platschef på reservdelslagret.

270 personer arbetar på lagret i Nyköping. Det är Saabs centrallager och här tillverkas reservdelar till bilar i hela världen. Lagret levererar även delar till Opel, men majoriteten av reservdelarna, 60-70 procent, går till Saab.

Så fort Lennart Ståhl fått beskedet att Saab skulle läggas ner informerade han de skiftarbetare som var kvar på jobbet.

– Vi är luttrade naturligtvis, men det var en besvikelse att det blev på det här sättet. Det tar ett tag innan man kan smälta det, säger Lennart Ståhl.

Martina Adolfsson är lagerarbetare och sade så här strax efter att hon fått nyheten att Saab ska läggas ner:

– Det var inte väntat. Jag vet inte vad jag ska säga. Det enda som man tänker på är att bilarna behöver reservdelar ett par år framöver i alla fall.

General Motors uppger i ett pressmeddelande att företaget inleder en ordnad nedläggning av Saabs verksamheter och att Saab även i fortsättningen kommer att förse Saabägare runtom i världen med reservdelar.

– Vi säljer ju och tillhandahåller delar tio till tolv år efter att bilarna har slutat tillverkas, så det finns ju en mängd kunder som kör nya fina Saabar och som behöver reservdelar för en lång tid framåt, säger platschefen Lennart Ståhl.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista