Regler för fyrverkeri på väg skärpas i Sörmland.
SÖRMLAND

Skärpning av fyrverkeriregler

Reglerna för fyrverkerier vid stora helger som Nyår och Valborg kan komma att skärpas framöver i delar av Sörmland. 
Eskilstuna är en av de kommuner, som kan tänka sig en skärpning av de regler som gäller, enligt Owe Thörn, räddningschef i Eskilstuna

Enligt statens räddningsverk skadas varje år runt 300 personer så allvarligt av fyrverkerier att de måste söka upp en akutmottagning.

Det är en av anledningarna till att miljö- och räddningstjänstnämnden i Eskilstuna som funderar på att skärpa reglerna vad som ska gälla vid användning av fyrverkerier.

– Det beror mycket på att vi vill minska skadorna på människor och egendom under de här stora helgerna och då är det ju mycket bränder som inträffar. Men det är också människor som mår illa av att man skjuter smälla och raketer och det är många djur som också blir stressade och mår dåligt, säger Owe Thörn, räddningschef i Eskilstuna.

I Katrineholm, där Vingåker ingår, har man redan beslutat att raketer bara får fyras av på Nyårsafton, Skärtorsdagen, Påskdagen och Valborgsmässoafton från fem på kvällen till ett på natten. Vill man smälla av en fyrverkeripjäs någon annan tid på året måste man ha tillstånd från polisen. Bestämmelserna kommer att börja gälla från februari nästa år.

Nyköping, Oxelösund, Trosa och Gnesta har inga planer på strängare regler när det gäller fyrverkerier.

Men förra året beslutade man att det i Mariefreds och delar av Strängnäs stadskärna inte är tillåtet med fyrverkerier överhuvudtaget, enligt ett beslut som togs förra året.

Men ett förbud tror inte Owe Thörn i Eskilstuna på.

– Nej, jag tror inte på ett förbud, jag tror bara att man ska se över de tider, som man ska få skjuta och kanske begränsa det till en kortare tid, säger han.

– I Eskilstuna har vi tillstånd från sex på morgonen på Nyårsaftonen till tolv mitt på dagen på Nyårsdagen och det är väl det som vi tycker skulle minskas ner och att det därefter är förbjudet, tillägger han.

Caroline Karlsson
caroline.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista