Ulrica Lundahl, medlem i Kommunal, och ordföranden Lena Andersson.
SÖRMLAND

"Kommunals lönekrav är orealistiska"

750 kronor mer i månaden och heltidsjobb som norm är de viktigaste kraven när fackförbundet Kommunal nu presenterat sina krav inför årets förhandlingar.

Arbetsgivarsidan Sveriges kommuner och landsting, SKL, avvisar kraven som orealistiska och det förvånar inte Lena Andersson, ordförande för de 16 000 Kommunalarna i Sörmland.

– Ja, det är väl alltid det vi får höra när vi lägger våra yrkanden så vi är inte främmande för att det ser ut så här när vi börjar våra förhandlingar, säger hon.

– Det är aldrig riktigt läge för oss att komma med våra yrkanden, så känns det väl, tillägger hon.

De yrkanden som nu lagts fram gäller de Kommunalmedlemmar, som arbetar inom vård- och omsorg och det handlar då om merparten av medlemskåren. Förutom vårdpersonal finns det bland annat busschaufförer bland medlemmarna.

Arbetsgivarsidans reaktion på yrkandena bygger på det ekonomiska läget i landet och den lågkonjunktur, som råder, men det resonemanget håller inte, enligt Lena Andersson.

– Vi förstod väl att det var ett skäl, som skulle komma i det här, men samtidigt har ju konjunkturinstitutet kommit med en rapport, där man ser en svag vändning uppåt och avtalet vi ska förhandla om nu sträcker sig ju framåt i tiden så då måste man ju vara alert och med så vi ser inte det här som några orealistiska

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista