Landshövding Bo Könberg, Sörmland
SÖRMLAND

Landshövdingar kostar 80 miljoner

Trots finanskris och nedskärningar på många håll fortsätter landshövdingarna och deras representation att kosta stora pengar. Det visar en granskning som Sveriges Radio har gjort.

Landshövdingarna köper alkohol, håller julbord, hyr konst och bara representationen kostar flera miljoner kronor årligen.

Men folkpartisten Liselott Hagberg, riksdagsledamot från Nyköping tycker ändå att landshövdingarna behövs.

 – Landshövdingen har ju en viktig uppgift att hålla kontakt med olika typer av verksamheter och branscher och en husfru i sådana här sammanhang kan spela en viktig roll när man kanske ibland behöver mötas över en bit mat eller så, säger hon.

I vissa fall kan representationen för en landshövding nå upp till en halv miljon på ett år.

– Jag kan förstå att man kan uppfatta det som väldigt mycket pengar för det finns ju människor som inte tjänar så mycket pengar på ett år, men jag tror det ger tillbaka till invånarna och till utvecklingen av vårt län, säger Liselott Hagberg.

Husfru, tjänstebil med chaufför och betald tjänstebostad - det är några av landshövdingarnas förmåner - förutom lön på cirka 80 000 kronor i månaden.

Kostnaderna att hålla landshövding varierar från drygt 8 miljoner kronor per år i Stockholm till drygt 2,3 miljoner i Sörmland.

Kostnaden här hör alltså till de lägre i landet, men ändå drar kostnaden för representation iväg.

Här ligger landshövdingen i Sörmland någonstans i mitten på drygt 200 000 kronor förra året.

En granskning som Sveriges Radio gjort visar att landshövdingarna totalt i landet kostar skattebetalarna över 80 miljoner kronor varje år.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista