ESKILSTUNA

Många kan få vänta på socialbidrag

De som för första gången söker försörjningsstöd i Eskilstuna kan behöva vänta längre än vanligt. Orsaken är att kommunen får allt fler ansökningar från personer som aldrig tidigare varit i kontakt med socialtjänsten, och som tar längre tid att utreda.

Josef Zsido, som är chef på enheten för ekonomiskt bistånd i Eskilstuna, säger att det finns en stor risk att den normala handläggningstiden på tio dagar kommer överskridas nu när socialtjänsten möter människor som aldrig tidigare sökt försörjningsstöd.

– Det handlar om att inhämta uppgifter från banker, försäkringsbolag, värdera bostad och sommarstuga. Det kan vara mycket mer komplicerade utredningar, säger Josef Zsido.

Eskilstuna hör till de kommuner i landet som betalat ut mest i försörjningsstöd hittills i år. Antalet ansökningar har ökat med 30 procent och ungdomarna står för den största delen. Förra veckan var hushållen med försörjningsstöd 700 fler än samma vecka förra året.

Också i Oxelösund ser man en ökning. Där har kommunen i år betalat ut 1,5 miljoner kronor i försörjningsstöd, mer än för 2008.

Att fler söker hjälp med att klara ekonomin beror på att arbetslösheten har ökat kraftigt det senaste året, enligt Josef Zsido.

– Vi har sett en förskjutning. Det är nya grupper som söker ekonomiskt bistånd, människor som har haft arbete. Det är inte bara ungdomar, säger Josef Zsido.

En som känt av en ökad belastning i arbetet är Anette Modin, handläggare på mottagningsenheten i Eskilstuna.

– Det är en betydlig skillnad. Det har ökat, trycket. Vi gör vad vi kan för att folk ska få pengarna, säger hon.

Nästa år räknar Eskilstuna kommun med att det kommer ytterligare 150 nya personer som blir utfösäkrade och som vill ha försörjningsbidrag.

Caroline Karlsson
caroline.karlsson@sr.se