Allt fler lämnar kyrkan

Allt fler lämnar svenska kyrkan i Strängnäs stift. Förra året lämnade drygt 3800 personer kyrkan i stiftet vilket är 0,82 procent av medlemmarna. Det är något fler personer i procent av medlemmarna i Strängnäs stift som lämnat kyrkan än vad det är i landet i genomsnitt, visar en sammanställning från Svenska kyrkan.
Förra året fick allmänheten på skattsedeln en tydligare bild än tidigare av hur mycket hon eller han betalar i kyrkoavgift. Det väckte sannolikt frågor om vad man ''får'' för det man ''ger'', menar Svenska kyrkan. I samband med kyrkovalet skickades röstkort ut, vilket också gav medlemmarna tillfälle att fundera över sitt medlemskap i Svenska kyrkan. Gunilla Drotz, präst i Katrineholm, säger att hon inte är inte oroad för flykten från kyrkan och tror inte att det betyder något särskilt. - Det känns inte som en hotbild och det är förvånansvärt få med tanke på uppmärksamheten i media kring kyrkans avgifter. Hon tror att det framförallt är ekonomiska skäl, avgifterna, som gör att människor väljer att lämna kyrkan, men också att en del känner att det är hederligt att lämna om man inte står för det som kyrkan står för.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".