Om några månader visar det sig om komodovaranernas ägg är befruktade.
ESKILSTUNA

Varanen Nessie har lagt ägg

Komodovaranen Nessie i Parken Zoo har lagt ägg. Det här kan bli första gången som varaner i en europeisk djurpark får ungar och det betyder mycket för den utrotningshotade populationen, enligt djurparkschefen.

Äggen upptäcktes igår. Djurskötarna hade sett att honan grävt mycket inne i hägnet och började misstänka att hon var i färd med att lägga ägg.

– Så våra djurvårdare gick efter och grävde upp det hon hade grävt igen och på ett ställe hittade vi de här äggen, säger djurparkschefen Helena Olsson.

Det tar flera månader innan äggen kläcks om det finns små varanungar inuti dem. Äggen brukar läggas omkring två månader efter parningen och sedan kan det ta alltifrån fyra månader upp till nio månader innan äggen kläcks, beroende på temperatur. Helena Olsson tror att möjligheterna att äggen är befruktade är stora.

– Det är fem ägg och de såg väldigt fina ut när jag tittade på dem igår. Nu är det bara att vänta och se, det är stor chans tror jag, säger hon.

Det är mycket ovanligt att varaner i djurpark får ungar, men så är också varaner ovanliga djur i djurpark. Enligt Helena Olsson finns det bara tre fertila honor i Europa och varanen Nessie i Parken Zoo är den första varanen i Europa som lägger ägg där det finns hopp om att äggen är befruktade.

Varanen är världens största ödla och är utrotningshotad. Helena Olsson menar att det har stor betydelse för populationen om varanerna i Parken Zoo får ungar.

– Men det är stort att vi fick ägg också, för det visar att det finns potential. Om de inte är befruktade den här gången kanske de är det nästa gång, säger hon.

Jonas Carnesten
jonas.carnesten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".