Att kombinera flera sorters produktion kan vara ett sätt att gardera sig i lågkonjunktur.
Eskilstuna

"Ny strategi krävs för företag"

Lågkonjunkturen tvingar länets tillverkningsföretag att pröva nya strategier. Samarbeten mellan underleverantörer i industrin kan vara en väg framåt. Ett annat exempel är att skaffa kunder i fler olika branscher, enligt Gösta Reinl, vd på Eskilstuna Fabriksförening.

– Finns kundbasen kvar, är den förändrad, ska jag jobba med andra branscher, komplettera med något, köpa någon eller samarbeta med någon, säger Gösta Reinl och syftar på vilka frågor företagen borde ställa sig.  

Att rikta sig till fler olika kunder för att sprida riskerna eller att erbjuda köparen produktutveckling och kombinera flera sorters produktion kan vara sätt för underleverantörer att gardera sig i de här osäkra tiderna. 

Ett företag som gjort just det är Solö Mechanical Solutions i Eskilstuna. Enligt vd:n Thomas Engblom har gjort den strategin tryggare.

– Vi rör oss i flera branscher och det är tur när det är såna tider. Vi håller på med instrument med ett företag som inte märkt av någon lågkonjunktur och tågbranschen som ökat 30 procent.

Det har varit ett tufft år där halva personalstyrkan fått sluta, men tack vare att man numera tillverkar två komponenter istället för en och samarbetar med en konsultfirma börjar det stabilisera sig, säger Thomas Engblom.

– Att man har fler produktionslinjer och fler kunder gör att man kan balansera upp- och nedgångar. Har man lite på ett ställe har man mycket på ett annat och att man kan erbjuda hela produkter och även titta på produktutvecklingsbiten.

Henrik Jansson
henrik.jansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".