Få klagar på kylan inomhus till myndigheter. Foto: Tomas Oneborg/SvD/SCANPIX
Eskilstuna

Få anmäler kyla till myndigheter

Många hyresgäster i Eskilstuna har gått ut i media med sina problem med kalla lägenheter, men trots det är det inte många som använder möjligheten att få hjälp av myndigheterna.

Enligt Jessika Sedin, miljöinspektör i Eskilstuna kommun, är det hittills bara fyra stycken som har vänt sig till kommunen för att få hjälp.

– En del kanske vänder sig till hyresvärden som man ska och få hjälp. Det får man ju hoppas att det är så i de flesta fall. Så det kan ju vara så att det är många som inte känner till att vi kan hjälpa till, säger hon.

Den som har för kallt i sin lägenhet och inte får gehör hos hyresvärden, kan hålla inne en del av hyran, och anmäla det till Länsstyrelsen, för att sätta press på värden att agera.

Man kan också vända sig till kommunen för att få hjälp. Men Länsstyrelsen får in en handfull fall per år för hela länet, och till Eskilstuna kommun har alltså bara några få hört av sig.

Lars Gippert bor i Myrtorp i Eskilstuna, och han och grannarna hade sju grader på golvet under tre veckor. Men de använde sig inte av möjligheten att sätta undan en del av hyran.

– Det var några grannar som hade den teorin att göra det, men jag tror inte någon har gjort det idag i alla fall. Man gör ju alltså så mycket man kan med hyresvärden, sen kommer den här droppen när inte hyresvärden inte fungerar längre, och då säger man upp sig. Och det här sprider sig som en löpeld om värden inte sköter sig, säger han.

Lars Gippert sa inte upp sig i år, för värmen kom tillbaka ganska snart efter att han blev intervjuad i lokaltidningen.

Fastighetsbolaget heter Pagoden, och tillförordnad vd Harald Heer säger att det är ventilerna i elementen som inte klarar snabba temperaturomslag.

– Ja en del ventiler kommer till att sitta fast nästa år också, vi vet ju inte vilka. Så det är en helt normal, vanlig sak alltså, säger han. 

Blir det samma sak nästa år, då flyttar Lars Gippert.

– Ja då har de inte mig kvar som hyresgäst. Och det gäller inte bara mig utan det är ganska många härifrån, säger han.


Henrik Jansson
henrik.jansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".