Bråda dagar för rörmokarna Jesper Ringkvist och Ingemar Libäck. Foto: Karin Frimodig/SR Sörmland
Sörmland

Bråda dagar för rörmokarna

Det är mycket att göra för många av Sörmlands rörmokare just nu. Den bistra och långvariga kylan, gör bland annat att vattenledningar i fastigheter fryser.

Ja, det är ju massor med jobb nu. Det kommer ju komma ännu mer när den här kalla perioden är över. Rören expanderar och sen spricker de och går sönder. Och då börjar det spruta, och då är det inte så roligt, säger Jesper Ringkvist, rörmokare i Eskilstuna.

Och enligt honom kommer det alltså bli ännu mer jobb för honom, när tjälen har släppt.

– Det har ju inte släppt nu, sen när det blir varmare då smälter det ju och töar. Då kommer det bli ännu mer tror jag, säger han. 

Men redan nu har rörmokarna i Sörmland fullt upp. I går fick rörmokerifirman där Jesper Ringkvist arbetar tre gånger så många samtal från kunder som behöver deras hjälp jämfört med en vanlig dag. Och flera rörmokerifirmor i Sörmland berättar om liknande situationer. Finns det då något en husägare kan göra för att rören i fastigheten inte ska frysa sönder?

– Det gäller ju att undvika att dra rören i en yttervägg, för att har du dålig isolering då fryser det, då får du en vattenskada, säger rörmokaren Ingemar Libäck.

Men om man har flyttat in i ett hus där rören är i yttervägg, vad kan man göra då?

– Nej men det är ju en kostnadsfråga för den som köper en sådan fastighet. Det är ju ingen som börjar med att riva om och byta alla rör när man flyttar in. Det tar man ju pö om pö om det händer något. Jag menar, det har ju trots allt kunnat klara sig en femton, tjugo, tjugofem år, men förr eller senare så kommer det ju, säger Ingemar Libäck.

Karin Frimodig
karin.frimodig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".