Sörmland

Samlad aktion bakom DO-anmälningar

Flera företag i Trosa stänger ute rullstolsburna. Det hävdar en Trosa-bo, som anmält företagen till Diskrimineringsombudsmannen, DO. Och runt om i landet har mängder av företag anmälts på liknande sätt, av personer som tycker att de diskriminerar dem som sitter i rullstol. Bakom aktionen står organisationen Marschen för tillgänglighet.

– Konsekvensen av om en handlare står och nekar människor med funktionsnedsättning vid dörren att komma in, eller om handlaren har en trappa eller ett trappsteg är ju densamma. Det är ju en utestängning av den människan från att komma in och handla i verksamheten, säger Hans Filipsson, språkrör för Marschen för tillgänglighet.

Det är tredje gången som Marschen för tillgänglighet tar initiativ till en aktion där privatpersoner anmäler till exempel butiker eller kaféer. Helt enkelt för att det inte går att ta sig in i lokalerna om du är funktionshindrad och till exempel sitter i rullstol, på grund av höga trappsteg eller liknande. Under dom sju år som Marschen för tillgänglighet har funnits, har det gjorts över tretusen anmälningar i hela landet, varav 127 stycken i Sörmland. Men få anmälningar leder till åtgärder, berättar Hans Filipsson.

– Det beror på många olika orsaker. Det beror dels på att lagtexten på papperet kan tyckas vara effektfull, men i själva verket är väldigt luddig, säger han.

Hans Filipsson menar också att det handlar om att man har förlitat sig på det han vill kalla ”den nordiska goda viljan”, att man har förlitat sig på att människor ska göra det här av någon slags välvilja och för att man tycker synd om människor.

– Och det är inte vad människor med funktionsnedsättningar behöver. Vi behöver inte välvilja, vi behöver tillgänglighet, säger Hans Filipsson.

Syftet med anmälningarna är att driva på en lagstiftning som klassar otillgänglighet för funktionshindrade som diskriminering. I förslaget om den nya diskrimineringslagstiftning som trädde i kraft för ett år sedan, fanns till en början frågan med som en del av lagförslaget. Men det togs bort för att utredas ytterligare.

Ellen Forslund
ellen.forslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista